onsdag 1 juli 2009

Böcker!

Har precis läst färdigt en bok som handlar om det mest fruktansvärda ämne man kan tänka sej -barnpornografi. Den är skriven av en man som för bara ett par år sedan jobbade på Aftonbladet. Han begick inga övergrepp, däremot kollade han på bilder och filmer. Han surfade på datorn han fått från Aftonbladet (hur kan man vara så dum?!!) och när han greps hade han över 60.000 bilder på sin dator.
Denna man blev själv utnyttjad som barn och under hela sin uppväxt.
Detta är ett ämne som det vänder sej i magen när man läser om. Att det finns människor som är så äckliga, perversa och framförallt själviska. Att förstöra ett barns liv för en stunds njutning. Njutning förresten, hur kan man kalla det njutning??
Det är lite knepigt att läsa om sådana här ämnen ur "förövarens synvinkel". Speciellt en som varit journalist och som precis vet hur han ska formulera sej. Han försöker inte skylla ifrån sej. Han är smartare än så. Han börjar boken med ett kapitel som handlar om sin dödsångest och hur han ska ta livet av sej. Han vill att vi ska tycka synd om honom. Jag tycker synd om honom, det gör jag, han har ju själv råkat ut för det. Men när han försöker lura mej till att tycka synd om honom, genom att börja boken på det sättet, då förstörs allt.
Men detta ämne intresserar ändå mej. Jag vill veta mer. Hur mycket spelar uppväxten roll? Är det bara folk som har "missbrukarpersonlighet" som begår sådana här brott? (det är ju uppenbarligen ett missbruk) Hur gör man för att stänga av skuldkänslorna om man nu har sådana? Många av dessa människor har egna barn som dom älskar på ett sunt sätt och aldrig skulle röra, hur går det ihop sej?
Jag är äcklad, ändå vill jag veta mer...Fast samtidigt vet jag att genom att läsa den här människans bok är jag en liten, bidragande del, till hans framgångsrika karriär. Å andra sidan har han verkligen blivit straffad, ordentligt. Han berättar att fängelsestraffet var ingenting jämfört med det "sociala straffet". Han är utfryst ur samhället för all framtid. Han har inga vänner kvar. Han behöver inte ta sitt liv. Hans missbruk har redan gjort det åt honom.

Jag ska börja på en ny bok nu. Den handlar om våldtäktsmän. Ännu ett äckligt ämne som jag ändå vill veta mer om.
Kan en vanlig trevlig kille, våldta?

2 kommentarer:

Helena sa...

Hujedamej vilka böcker du läser. Kan du sova sen kram

Liza sa...

ja förhoppningsvis;)